UKK

päivitetty 24.5.2018

 

Mihin LEI-tunnus perustuu?

EU:n arvopaperilainsäädäntö uudistui MiFID II -sääntelyn tultua voimaan 3.1.2018. Yksi sääntelyn tuomista uudistuksista koskee LEI-tunnusta. LEI-tunnus eli Legal Entity Identifier on kansainvälinen tunniste yhteisöille. LEI-tunnus tarvitaan, jotta oikeushenkilö voidaan tunnistaa yksilöivästi pörssikaupassa. MiFID II -sääntelyn myötä LEI-tunnusta edellytetään rahoitusvälineiden kaupparaportoinnissa, jossa yhteisöasiakkaat yksilöidään kansainvälisellä LEI-tunnuksella. Sääntely ei koske yksityishenkilöitä, vaan heidät yksilöidään myös jatkossa suomalaisella henkilötunnuksella tai vastaavalla ulkomaisella tunnuksella.

Tunnuksen voi saada kaupparekisteriin merkitty toimija (esim. osakeyhtiö tai kommandiittiyhtiö), säätiörekisteriin merkitty säätiö tai muu Y-tunnuksen saanut toimija (esim. sijoitusrahasto tai julkisoikeudellinen yhteisö).

Miten palvelu toimii?

LEI-tunnus.fi hakee puolestasi kansainvälisen LEI-tunnuksen. Koska LEI-tunnus on kansainvälinen, LEI-tunnus.fi käyttää PRH:n sijaan muita virallisia LEI-tunnuksen antajia ja kilpailuttaa niitä kansainvälisesti. LEI-tunnus.fi pyrkii täten tuottamaan vastaavan palvelun kuin PRH, mutta kilpailukykyisempään hintaan. LEI-tunnus.fi:ltä saa myös henkilökohtaista suomen- ja ruotsinkielistä palvelua.

Milloin LEI-tunnusta vaaditaan?

Johdannaiskaupankäyntiin liittyvässä EMIR-raportoinnissa LEI-tunnusta edellytetään 1.11.2017 alkaen ja muussa kaupankäynnissä, kuten kaupankäynnissä pörssiosakkeilla, LEI-tunnus on oltava viimeistään 3.1.2018.

Kuinka kauan LEI-tunnus on voimassa?

LEI-tunnus myönnetään 12 kuukaudeksi kerrallaan. Tunnus täytyy uusia vuosittain suorittamalla uusimisesta perittävä maksu palvelun tarjoajalle. Lisäksi LEI-tunnus voidaan passivoida, mikäli se jostain syystä osoittautuu tarpeettomaksi. Passivoitu LEI-tunnus on mahdollista aktivoida uudelleen, mikäli tunnukselle on jälleen tarvetta.

Kuinka vuosimaksu maksetaan?

LEI-tunnus.fi lähettää kaikille asiakkailleen vuosimaksusta laskun noin kaksi kuukautta ennen rekisteröinnin erääntymistä.

Voiko palvelun siirtää?

LEI-tunnuksen voi halutessaan siirtää.

Mikäli olet jo hankkinut yhtiöllesi LEI-tunnuksen esimerkiksi PRH:n kautta ja haluat siirtyä käyttämään LEI-tunnus.fi:n palvelua vuosimaksun kilpailutuksessa, voit ostaa myös LEI-tunnuksen siirto -palvelun, jolloin LEI-tunnus.fi kilpailuttaa vuosimaksun puolestasi.
Mikäli haluat vaihtaa palveluntarjoajaa ja lopettaa LEI-tunnus.fi:n palvelun käytön, voit vapaasti ilmoittaa tästä toiselle palveluntarjoajalle, joka hoitaa siirron puolestasi.

Voiko LEI-tunnuksen siirtää toiselle yhtiölle tai yhteisölle?

LEI-tunnus on yhteisökohtainen. Tämä tarkoittaa, että LEI-tunnusta ei voi siirtää toiselle yritykselle tai yhteisölle – edes konsernin sisällä. Sulautumistilanteissa sulautuvan yhtiön LEI-tunnuksen voimassaolo päättyy. Mikäli esimerkiksi sulautumisen vastaanottavalla yhtiöllä ei ole ennestään LEI-tunnusta, sen täytyy hakea uusi tunnus.

Voiko palvelun lopettaa?

LEI-tunnus raukeaa automaattisesti, mikäli vuosimaksua ei makseta.

Miksi kiireellinen LEI-tunnus on kalliimpi?

Kansainväliset viralliset LEI-tunnuksen myöntäjät saattavat myöntää kulloisenkin tunnustilauksen volyymiin perustuvaa alennusta. LEI-tunnus.fi pyrkii käyttämään näitä paljousalennuksia virallisia LEI-tunnuspalveluita kilpailuttaessaan. Mikäli asiakkaalla on erityinen kiire, voidaan paljousalennusten kilpailuttaminen karsia pois, jolloin LEI-tunnus maksaa asiakkaalle hieman enemmän. Kiireellinen tunnus pyritään toimittamaan asiakkaalle mahdollisimman pian, kuitenkin viimeistään 5 arkipäivän kuluessa.

Mitä jos PRH:n vuosimaksu on halvempi kuin LEI-tunnus.fi:n palvelu?

LEI-tunnus.fi:n palvelun ideana on tarjota suomalaisille yrityksille halvempi ja helpompi tapa hankkia LEI-tunnus. Mikäli PRH olisi halvempi kuin kansainväliset LEI-tunnuspalvelut, ei palvelulle olisi enää varsinaista tarvetta muutoin kuin asiakaspalvelun näkökulmasta. Tällöin asiakas voi siirtää LEI-tunnuksen esimerkiksi PRH:n hallinnoinnin alle.

Voinko hakea itse LEI:n itse ulkomaiselta palveluntarjoajalta?

Kyllä voit. LEI on kansainvälinen Y-tunnus, joten sen voi hakea maasta riippumatta. Me kuitenkin kilpailutamme tarjoajia jatkuvasti, joten vältyt tulevaisuudessa palveluntarjoajan vaihdolta, mikäli valitsemasi LEI-palvelu nostaakin hintojaan tai lopettaa jostain syystä palvelun tarjoamisen.

 

Miten käsittelette henkilötietojani?

LEI-tunnus.fi kunnioittaa Sinun yksityisyyttäsi ja noudattaa kulloinkin sovellettavaa tietosuojalainsäädäntöä, mukaanlukien EU:n yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR) ja yhtiön sisäistä tietosuojaohjeistusta (data protection policy).

Toimintamme on aina perustunut avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on kertoa palveluumme liittyvästä henkilötietojesi käsittelystä avoimesti ja ymmärrettävästi.

Tutustu tietosuojakäytäntöihimme TIETOSUOJA-sivulla.