Kirjoitettu

PRH antoi puolinaista tietoa Helsingin Sanomille

Suomen suurin ja arvostetuin sanomalehti, Helsingin Sanomat (HS) teki uutisen LEI-tunnuksesta 10.11. otsikolla: ”Käykö yrityksesi arvopaperikauppaa? Sille tulee vuodenvaihteessa stoppi, ellet hae uutta lei-tunnusta”. Verkossa ja painetussa sanomalehdessä julkaistussa uutisessa oli virheellisesti annettu ymmärtää, että LEI-tunnus pitäisi hankkia Suomessa Patentti- ja Rekisterihallitukselta.

Olimme asiavirheestä yhteydessä HS:n toimitukseen perjantaiaamuna, ja toimitus teki välittömästi oikaisun uutisensa verkkoversioon. Painetussa lehdessä oikaisu esitettiin lauantaina 11.11.2017. HS:n taloustoimitus oli hankkinut uutiseensa tietoa PRH:lta. Toimitukselta saamiemme tietojen mukaan PRH ei erityisesti korostanut sitä, että tunnuksen voi tosiaan hakea muualta kuin PRH:n kansainvälisesti vertaillen suhteellisen kalliista palvelusta.

Vaikka viranomaisen tuottama palvelu joutuisi kansainvälisen kilpailun kohteeksi, lienee sopivaa odottaa, että viranomainen edelleen toimisi puolueettomasti ja pyrkisi antamaan mahdollisimman oikeaa tietoa. Kun LEI-tunnus maksaa PRH:lta 110 euroa + ALV, voidaan ajatella, että jokaisen 1000 haetun LEI:n arvo on noin 100 000 euroa, ja LEI-tunnusten myöntämisen liiketaloudellinen kokonaisarvo PRH:lle noussee miljooniin vuosittain. PRH:lla on täten valitettava taloudellinen intressi antaa epämääräistä tietoa, jopa suomen suurimmalle sanomalehdelle.

LEI-tunnus.fi haluaa olla avoin asiakkaiden käytettävissä olevista vaihtoehdoista. Asiakas voi aina hakea itse LEI-tunnuksen myös ulkomailta. LEI-tunnus pyrkii kuitenkin kilpailukykyisellä hinnallaan, järjestelmällisellä kilpailuttamisella sekä helppoudellaan tekemään erityisesti suomalaisille organisaatioille LEI-tunnuksen hankkimisesta helppoa ja edullista.

Vastaa