Kirjoitettu

Kuka tarvitsee LEI-tunnuksen ja milloin?

MiFID II on finanssialalla kaikkien huulilla, kun vuodenvaihde lähestyy. Vuoden vaihduttua, jo 3. tammikuuta 2018, MiFID II -sääntelyn jo kertaalleen siirretty soveltaminen lopultakin alkaa. 

MiFID II on Euroopan unionin rahoitusmarkkinoiden merkittävä kokonaisuudistus, jolla pyritään lisäämään rahoitusmarkkinoiden kaupankäynnin läpinäkyvyyttä, tehokkuutta ja luotettavuutta kaikkien rahoitusvälineiden osalta. Tavoitteena on parantaa sijoittajansuojaa. Yksi sääntelyn tuomista uudistuksista on LEI-tunnus, jota edellytetään arvopaperikaupankäyntiin liittyvässä raportoinnissa.

Milloin LEI-tunnus vaaditaan?
Johdannaiskaupankäyntiin liittyvässä EMIR-raportoinnissa LEI-tunnusta edellytetään jo 1.11.2017 alkaen. Muussa kaupankäynnissä, kuten kaupankäynnissä pörssiosakkeilla, LEI-tunnus on oltava viimeistään 3.1.2018.

Kertauksena:
– Johdannaiset 1.11.2017
– Pörssiosakkeet ja muut arvopaperit 3.1.2018

Kenen on hankittava LEI-tunnus?
Tunnuksen voi saada kaupparekisteriin merkitty toimija – käytännössä oikeushenkilö eli yhteisö tai yritys. Sellaisia toimijoita ovat muun muassa osakeyhtiö tai kommandiittiyhtiö, säätiörekisteriin merkitty säätiö, rekisteröity yhdistys tai muu Y-tunnuksen saanut toimija kuten sijoitusrahasto tai julkisoikeudellinen yhteisö.

Yksityishenkilöitä sääntely ei koske, vaan heidät yksilöidään myös jatkossa suomalaisella henkilötunnuksella tai vastaavalla ulkomaisella tunnuksella.

LEI-tunnus.fi auttaa LEI-tunnuksen hankkimisessa ja vuosimaksun kilpailuttamisessa.
Edullinen ja vaivaton tapa hankkia LEI-tunnus on käyttää LEI-tunnus.fi -palvelua. Palvelu kilpailutta LEI-tunnuksen hankinnan ja vuosimaksun puolestasi. LEI-tunnus on saatavilla palvelun kautta alkaen 89,00 euroa. Lue lisää www.lei-tunnus.fi .